Jak wygląda prawdziwy miód? Ostatnio dużo słyszymy o tym, że nie każdy miód w sklepie ma podobne właściwości. Wszyscy znamy sztuczny miód, ale okazuje się, że nawet miód reklamowany jako prawdziwy, niekoniecznie jest prawdziwy. Jak więc wygląda prawdziwy miód? Jak możemy go poznać?

Kolor miodu ma znaczenie

Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie miodu ( np. https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Nektarowo-spadziowy/29 ) , jest jego kolor. To jest tak ważne, że możemy to zobaczyć gołym okiem. To nie w porządku, że miód ma tylko złoty kolor, choć z pewnością jest najpopularniejszy. Jednak miód może być również brązowy, kremowy lub żółty. Na kolor ma wpływ zawartość pyłków, gatunki i odmiany, a nawet położenie geograficzne. Co ważne, sam proces krystalizacji powoduje zmianę koloru miodu, choć oczywiście zmiana ta nie będzie zauważalna.

Miód może stać się nieco ciemniejszy, a przy miodach ciemniejszych możemy zaobserwować lekki białawy odcień. Nie świadczą one o obecności pleśni na produkcie, a jedynie o kryształkach cukru, których każdy miód zawiera w dużej ilości. Zwróćmy jednak uwagę na jeden ważny aspekt, który może mieć duży wpływ na kolor miodu. Cóż, z reguły produkt powinien być żółty, brązowy lub złoty. Również w przypadku miodu smakowego kolor będzie zależał od czynników, takich jak zastosowane dodatki. Jako przykład weźmy maliny, które dodają różowego koloru miodowi. To samo dotyczy mięty, która zabarwi ją na zielono. Miód z dodatkami jest zatem trudny do definitywnego usystematyzowania. Jak zidentyfikować coś wartościowego? Otóż ​​muszą zawierać wyłącznie naturalne składniki, bez sztucznych barwników i konserwantów.

Prawdziwy miód zawsze przechodzi proces krystalizacji

Przez lata wokół krystalizacji miodu ( z https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Spadziowy/28 ) narosło wiele nieporozumień, a nawet mitów. Niektórzy uważają nawet, że skrystalizowany miód jest zepsuty i nie nadaje się do spożycia. Jednocześnie powinniśmy wiedzieć, że bez względu na okoliczności prawdziwy miód zawsze się skrystalizuje. Jest to naturalny proces o wysokiej zawartości cukru w ​​produkcie.

Krystalizacja jest procesem fizycznym, a nie chemicznym, więc potencjalnie szkodliwe substancje nie są wytrącane. Dlatego prawdziwy miód można skrystalizować – nadal zachowuje wszystkie swoje właściwości, jest więc produktem pełnowartościowym. Tylko miody sztuczne i te przechowywane w zbyt wysokich temperaturach nie krystalizują. Możemy więc bezpiecznie włożyć do koszyka miód, na którym utworzyły się kryształki cukru. Ma twardszą konsystencję, co może być nieco problematyczne przy nakładaniu lub mieszaniu z innymi produktami. Jednak prawdziwy miód prędzej czy później się skrystalizuje.

Miód – tylko bez dodatków

Jak wygląda prawdziwy miód?
Jak wygląda prawdziwy miód?

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Pełnowartościowe produkty pochodzą z natury bez sztucznych dodatków. Producenci stosują jednak różnego rodzaju sztuczki, aby zaoszczędzić pieniądze. Jednym z nich jest dodawanie do miodu konserwantów lub innych substancji, które są stosunkowo niedrogie w użyciu. Z czasem miód z wszelkimi dodatkami może wyglądać mniej imponująco. Nie mówimy tu o zmianach koloru pod wpływem procesu krystalizacji czy samych kryształków cukru, ale o podejrzanych osadach. Mogą mieć ciemny lub jasny kolor, w zależności od rodzaju substancji dodanej do miodu.

Jest to stosunkowo rzadkie, ale jeśli zauważysz jakiekolwiek przebarwienia w miodzie, lepiej go nie spożywać. To samo dotyczy zapachu. Miód w zależności od odmiany może mieć inny aromat, ale zawsze jest mocny i większość ludzi określa go jako przyjemny. Jednocześnie zepsute produkty wydzielają nieprzyjemny zapach. Miód zwykle nie psuje się, ale dodane chemikalia mogą po pewnym czasie sprawić, że nie będzie się nadawał do spożycia. Również jeśli nie jest odpowiednio przechowywany – dotyczy to szczególnie wysokiej temperatury, której miód nie lubi.

Gdzie mogę kupić prawdziwy miód?

Wiemy już, jak rozpoznać prawdziwy miód np. https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Faceliowy/26. Pozostaje jednak pytanie, gdzie można to kupić? Czy tego typu produkt jest dostępny w supermarketach itp.? Otóż ​​ani miód ogólnodostępny, ani ten dostępny w sklepie spożywczym nie jest przechowywany w odpowiednich warunkach. Oznacza to, że większość z nich przegrzewa się i tym samym traci swoje właściwości. Dlatego powinniśmy kupować miód ze sprawdzonych uli. Jeśli nie możesz znaleźć takiego w swojej okolicy, możesz skorzystać z usług dobrych sklepów internetowych.

Po otrzymaniu produktu należy dokładnie sprawdzić kolor lub krystalizację. Prawdziwy miód charakteryzuje się tym, że nie ma ładnej etykiety ani płynnej konsystencji. Wręcz przeciwnie – w wielu przypadkach miód ma konsystencję niemal zwartą, ponadto w zależności od gatunku miód ma barwę żółtą, brązową lub złotą. Jednak opakowanie lub etykieta nie są ważne.